Πάσχα

Πάσχα στην Τήνο

Το Πάσχα στη Τήνο μυρίζει θάλασσα και σου ανοίγει το δρόμο για το –προσωπικό- θαυμά. Το νησί ολάνθιστο, με τα σπάρτα να κιτρινίζουν, τις μαργαρίτες να γεμίζουν τις πλαγιές και τον Απρίλη να μοσχοβολά, περιμένει να υποδεχθεί την Ανάσταση. Η Λαμπρή, σε όλα τα νησιά μας είναι μοναδική, μα έχετε πολλούς λόγους να επισκεφτείτε το Πάσχα την Τήνο, και να ζήσετε την Ανάσταση πατώντας αριστοτεχικά πάνω στην Ορθόδοξη και Καθολική παράδοση. Τα χωριά πανέμορφα, πεντακάθαρα και ασβεστωμένα, τα σπίτια περιποιημένα, όλοι την μεγάλη εβδομάδα ζουν τη μοναδική στιγμή της Χριστιανοσύνης. Το νησί αυτή την εποχή προσφέρεται για εκδρομές, είτε με το αυτοκίνητο, είτε περπατώντας τα μοναδικά του μονοπάτια, που καλύπτουν αποστάσεις σχεδόν 100 χιλιομέτρων.


Από τον Πύργο και τον Πάνορμο, τα Υστέρνια, την Καρδιανή, τον Τριαντάρο, το Φαλατάδο, το Κτικάδο, τα Δυό Χωριά, τον Τριπόταμο, το Αγάπη, το νησί σφύζει από ζωή.


Η Τήνος αποτελεί μια ιδανική επιλογή για την περίοδο του Πάσχα, διότι συνδυάζει την κατάνυξη που επιβάλλουν οι Άγιες αυτές μέρες, με τη θρησκευτική παράδοση και τις ομορφιές του νησιού.

Μοναδικό βίωμα η αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου στη Μεγαλόχαρη και στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας του Ροδαρίου, γιατί, ας μην ξεχνάμε ότι, χαρακτηριστικό νησιού είναι η συνύπαρξη Ορθοδόξων και Καθολικών που ζουν αρμονικά με σεβασμό στις θρησκευτικές εκδηλώσεις και λατρείες κάθε Δόγματος.


Σε κάθε χωριό όλες αυτές τις μέρες ντόπιοι και ξένοι συμμετέχουν σε ένα μοναδικό πανηγύρι και όποτε επισκεφτείς το νησί θα καταλάβεις πως θα βρεις εκεί αληθινούς και φιλόξενους νησιώτες.


Το Πάσχα στη Τήνο έχει το δικό του μοναδικό χρώμα! Τη βραδιά της Μεγάλης Παρασκευής έξι στολισμένοι επιτάφιοι , μαζί με τον μοναδικό ξυλόγλυπτο της Παναγίας , συγκεντρώνονται στην εξέδρα της παραλίας στην πλατεία της Χώρας, στο λιμάνι, όπου ψάλλονται τα εγκώμια.


Μετά την αποχώρηση τους, ο Επιτάφιος του Ενοριακού Ναού Αγίου Νικολάου με τον εφημέριο του, ακολουθούμενος από πλήθος κόσμου, προχωράει προς την παραθαλάσσια περιοχή ‘Καλάμια’ , όπου οδηγείται μέσα στη θάλασσα μαζί με τον παπά και ψέλνεται τρισάδιο για τους ναυτικούς που έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα. Στιγμή μοναδική και συγκινητική για το νησί.